shadow

wohww.. eindelijk een foto van Chiela van der Hoog- de Jong, de 1e vrouw van reder Pieter!!

Chiela van der Hoog- de Jong, de 1e vrouw van reder Pieter, in Zweedse klederdracht.
Chiela van der Hoog- de Jong, de 1e vrouw van reder Pieter, in Zweedse klederdracht.

Een nazaat van Pieter, kleinzoon van een kleindochter van de reder, kreeg na het overlijden van zijn moeder haar fotoalbum. Alle foto’s in dat album waren keurig voorzien van namen en data (hoe belangrijk!!..) Hij ging op zoek naar zijn wortels.. tikte de naam van zijn grootmoeder in.. en kwam op mijn site terecht.. De afspraak was snel gemaakt..

Geweldig! Een prachtige foto van Chiela! Zoals je kunt lezen op de site ging ze wel eens voor een reisje met Pieter mee naar Zweden. Deze foto is in Göteborg, de hoofdstad van Zweden gemaakt. Chiela in Zweedse klederdracht.

Meteen kwam ik weer een stukje verder met de stamboom Van der Hoog.. er ontbrak nl. nog een heel stuk aan de tak van Gijsbert van der Hoog, de 2e zoon van Pieter. Zodra de stamboom ongeveer compleet is ga ik schrijven op de pagina genealogie… en wordt de stamboom aan de site gekoppeld..

 

onbekend portret geïdentificeerd!!! Kapitein W.B. van der Meer..

Kapt. W.B.v.d.Meer
Kapitein W.B. van der Meer, met dank aan Hans Arp!
fotograaf Jakob de Vries,Harlingen
onbekende foto uit het sigarendoosje van opa.. het is Willem Bartele v.d. Meer!

Wat kan internet handig zijn! Een meneer krijgt door overlijden van ouders en opname in een verpleeghuis van een familielid allerlei oude fotoalbums en paperassen in zijn bezit.. gaat met behulp van internet zijn familiegeschiedenis uitzoeken.. zoekt op naam “Van der Meer”.. en komt op mijn site terecht.

Kapitein van der Meer was gezagvoerder op 2 schepen van Pieter van der Hoog. De meneer mailt dat hij een foto heeft.. vandaag (12 april ’16) kreeg ik hem binnen.. hé.. dat portret komt me bekend voor. Ik ga even zoeken in het mapje “onbekende portretten” en ja hoor.. het is raak! Nu heb ik 2 portretten van kapitein Van der Meer! Leuk toch, weer een onbekende foto uit het sigarendoosje van opa van naam voorzien..

Graag zou ik bij alle kapiteins die op de schepen van Pieter van der Hoog gevaren hebben een portret hebben.. En wat zou het mooi zijn als alle portretten (zie bericht onbekende portretten!) van een naam voorzien kunnen worden. Daarom noem ik hier nog even de kapiteins (voor zo ver ze mij bekend zijn) die op  de schepen van Pieter van der Hoog gevaren hebben: Harm Duit, J.Jansen, L.van Roosendaal, W.B.van der Meer, Teunis Pronker, J.Bier, Rein Bleeker, K.G. Mulder, Haye Jacob Muller, Jan Jacob van der Laag, Jan Pieterszoon Hoedemaker, Gool Visser, J. Bosma, R.H. Vil, Maarten van der Valk, W.L.van der Vegte, Jan Hendrik Walberg, Jan David Pieter Zetteler, Cornelis Douwes Julius, Petrus Wierikx, D.J.Gomes, Cornelis van Baalen, Leendert Leendertszoon Kruijt, Johannes Kuipers, rest volgt..

Wie gaat er op zoek naar foto’s..??

de schelpen van Pieter zijn weer boven water gekomen..!

schelpen Pieter v.d.Hoog..
Tijgerkauri, Mitra Mitra en Cymbiola vespertilio

Jarenlang lagen er bij opa in zijn huisje een paar mooie schelpen op de schoorsteen. Wij mochten ze altijd even tegen ons oor houden.. dan hoorden we de zee ruisen!

Opa vertelde dat zijn grootvader de schelpen meegebracht had van zijn reizen.

Zou dat kloppen.. en zo ja.. zouden de schelpen nog ergens zijn? Ik ging op zoek in de familie.. En ja hoor! Altijd zuinig bewaard door een andere kleindochter. En nu heb ik ze gefotografeerd voor de site.

Een kenner van schelpen heeft ze voor mij gedetermineerd. De vindplaatsen komen overeen met de route van de schepen van Pieter van der Hoog. Want de schelp linksboven is een Tijgerkauri (Cypraea Tigris). Deze schelp leeft in diep en ondiep water tussen koralen, komt voor in de Grote Oceaan, vooral in het Great Barrier reef bij Australië, het grootste koraalrif ter wereld. In dit gebied is ook de scheepsbel van de vergane “Krimpen aan de Lek” gevonden.. De schelp rechtsboven is een Mitra Mitra, wijdverbreid te vinden in de Indo-Pacific, ook in het gebied boven Australië. De onderste schelp is een Cymbiola vespertilio, vindplaats eveneens Indo-Pacific, Noord Australië. Al deze schelpen zijn voor het eerst beschreven door Linnaeus in 1758.

Voor mijn gevoel is er zo toch weer een tastbaar stukje “Pieter” boven water gekomen..