De bel is terug van weggeweest. In 1902 naar de zeebodem in de buurt van Straat Torres boven Australië. Rond 1985 opgedoken door Jim Prescott. En.. nu hangt hij te pronken in het Cultuurhuis van Krimpen aan de Lek. En Jim Prescott had de primeur: het luiden van de bel! Nou, het klonk prachtig.
En… het was een gezellige “vanderHoogen” familie reünie daar in het Cultuurhuis! Wie weet komt er een vervolg..
Er is weer even een mooi nieuw berichtje te melden: Vandaag ontving ik van het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela een heel mooi portret (en de lijst er om heen al even mooi..) van kapitein Harm Duit en zijn vrouw Jantje Schuur. Duit is gezagvoerder geweest op drie schepen van Pieter van der Hoog: de Anna Aleida, de 1e Geertruida Gerarda en op de Jeannette Francoise.
Superleuk! Bedankt mensen van het Kapiteinshuis!!
Tip: ga je naar Groningen of Friesland met vakantie.. neem eens een kijkje in het Kapiteinshuis, de moeite waard.. Zoek even op hun site voor de openingstijden.
Scheepskisten zijn er in vele soorten en maten. Iedere zeeman had er wel eentje. Hij bewaarde er aan boord zijn persoonlijke eigendommen in. Ook Pieter had verschillende scheepskisten. Minstens 2 nazaten hebben nog een scheepskist van Pieter. De leukste is waarschijnlijk de kist waar ik nu de foto’s van ontving.. Hij is voor Pieter gemaakt door de bemanning van de “Antje” in 1868. Via Pieters oudste zoon Machiel Cornelis (1861-1953) kwam hij bij diens zoon Pieter Henricus (1888-1957, de bekende dermatoloog..) en zo weer bij diens nageslacht terecht. Pieter, bedankt!
Hier nog even het bericht uit het Nederleknieuws van enkele weken geleden..
Zaterdag 27 juni rond 12 uur komt de bel naar het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek. Hij wordt overhandigd aan de Historische Vereniging “Crempene” van Krimpen aan de Lek. Daarna wordt de bel opgehangen. De scoutinggroep van Krimpen zorgt voor een mooi “allemansend” aan de klepel! Zodra het nieuwe Cultuurhuis klaar is komt hij daar in volle glorie te hangen.
In het kader van de activiteiten die georganiseerd worden ter herdenking van de reis van Le Maire en Schouten rond Kaap Hoorn, nu 400 jaar geleden, besloot de Vereniging “Oud Hoorn” een bijzonder nummer te wijden aan deze beroemde expeditie. Voor wie het niet meer weet: Jacob le Maire en Willem Cornelisz. Schouten vertrokken op 14 juni 1615 van de Rede van Texel voor een ontdekkingsreis. Het doel was het vinden van een passage of doorvaart naar Indië en het vinden van het grote onbekende Zuidland “Terra Australis Incognita”. Ze vertrokken met twee schepen: “De Eendracht” en “De Hoorn”. Na veel avonturen werd op 29 januari 1616 de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika bereikt ” ’twelck onse president ter eeren des stadts van Hoorn noemde Capo Hoorn” ofwel Kaap Hoorn!!
In 1670 werd op Conincs Eyland (vanaf dat moment Le Maire Island genoemd..) een metalen plaatje gevonden met het volgende opschrift:
NMDC XV. EEN SCHIP ENDE EEN IACHT GENAEMT EENDRACHT EN HOORN GEARRIVEERT DEN VIII DECEMBER VERTROKKEN MET EEN SCHIP D’EENDRACHT DEN X: IANVARY: MDCXVI C: IACQUES LE MAIRE S: WILLEM CORNS SCHOVTS ARES CLASSEN IAN CORNS SCHOTS CLAES IANSSEN BAN
Het ronden van Kaap Hoorn geldt nog steeds als een grote maritieme prestatie. Alle zeelieden die Kaap Hoorn met een zeilschip ronden krijgen een oorkonde en een trofee uitgereikt van de gemeente Hoorn.
Ook de zeilschepen van reder Pieter van der Hoog rondden vele malen Kaap Hoorn. In het interessante artikel van Willem van Rooij (redactielid van de St. Nederl. Kaap Hoorn-vaarders) getiteld “Wie volgden de weg?” kun je er over lezen! Zoals bekend rondde de viermaster “Jeannette Francoise” zes keer Kaap Hoorn. De laatste keer gebeurde dat in september 1911, de Jeannette Francoise was toen onderweg met graan vanuit de Spencer Gulf in Zuid-Australië naar Falmouth “for orders”. Dit was de laatste keer dat een Nederlands zeilend vrachtschip Kaap Hoorn rondde!!
Ook over de viermaster “Geertruida Gerarda” kun je lezen in het bovengenoemde artikel. (blz. 96 en 97 over de massavaart). Het doet me plezier dat er in dit speciale jubileumnummer van 400 jaar Kaap Hoorn aandacht besteed wordt aan schepen van Pieter van der Hoog! Geïllustreerd met het prachtige portret van de “Jeannette Francoise” wat kapitein Vil in 1897 liet maken en wat nu in het Noordelijk Scheepvaartmuseum hangt te pronken.
Wil je meer weten over de activiteiten van de Kaap Hoorn-stichting rond dit jubileumjaar? Kijk snel even op de site van de Stichting!
In de oude sigarendoos van mijn opa zaten prachtige foto’s! Helaas weet niemand wie het zijn. Er moeten kapiteins tussen zitten. Is er nog familie van één van de kapiteins die meer weet of een portret heeft of één van de onderstaande portretten herkend? Ik wacht af..